طرح مسئله: چگونه میتوانیم فضاهای خانههای تاریخی یزد را در ویرایشی نوین بازروایی کنیم
چرایی طرح مسئله: موقعیت پروژه در یک شهر تاریخی، سبک زندگی بهره برداران که تلفیقی از زندگی امروزی، محرمیت، تنوع و تعدد میهمانان را در بر داشت. اهمیت نحوه قرار گیری پروژه در سایت با توجه به شرایط اقلیمی و ویژگی های زمین پروژه که در یک خانهباغ تاریخی قرار داشت و همجواریهای آن که بافت مسکونی ضعیفی را شامل میشد، عوامل متعددی بودند که ما را به سمت الگوهای سازماندهی فضا در خانههای تاریخی یزد هدایت میکردند و البته برای ما بدیهی بود که این مسئله باید در ویرایشی نوین مطرح شود.
راه حل برخورد با طرح این مسئله:
ما می توانستیم برای مطالعه و یافتن استراتژی اصلی خود به دو زمین اصلی مراجعه کنیم، خانههای تاریخی و یا کوشکها یا بناهای میانباغ، تنوع موضوعات و عملکردهای خواسته شده از یک سو و مسئله محرمیت از سوی دیگ باعث شد که ما استراتژی خود را بر مطالعه دربارهی تایپولوژی خانه های سنتی یزد استوار کنیم. ما از این طریق به یک مستر دیاگرام از الگوها و مفاهیم در تفکیک فضاها رسیدیم و بر این اساس بتوانیم باز تعریفی از فضاها در زندگی امروزی را ارایه کردیم. برای رسیدن به این تعاریف ما دو موضوع را بطور همزمان و در تلفیق با یکدیگر بررسی میکردیم:
نحوهی استقرار بنا و سازماندهی فضا
برای استقرار بنا سه رویکرد اصلی داشتیم :
۱. ایجاد محرمیت و رفع اشراف های مزاحم ساختمانهای اطراف.
۲. رو نمودن خانه به سمت مجموعه باغ قدیمی.
۳. توجه به اقلیم ، سایه اندازی ها و جهت گیری شهری
برای سازماندهی فضا تلاش ما بر این بود تا بتوانیم بازروایی صحیحی از الگوها و مفاهیم فضا در خانه های تاریخی یزد داشته باشیم و در روایتی نوین این مفاهیم را بازسازی کنیم. سازمان دهی فضا از طریق اقدامی فرایندی و پردازشی آگاهانه با توجه به نیازها و مفاهیم مورد نظر شکل گرفت و فضاهای خانه در شش بخش اصلی تعریف شدند :
۱. میهمان خانه : با ورودی مستقل که فضای پذیرایی، نهار خوری و اتاق های خواب مهمان را شامل می شود .
۲. بخش خصوصی : که اختصاص به نشیمن و اتاق های خواب دارد و مفهومی از اندرونی در خانه های سنتی را تداعی می کند .
۳. آشپزخانه : تعریف ما از آشپزخانه متفاوت از جایگاه مطبخ در خانه های سنتی است. در این خانه موقعیت آشپزخانه و فضای پخت ملحق به آن در ارتباط با نشیمن خصوصی، نهارخوری، میهمان خانه، حیاط اصلی و حیاط نارنجستان است و جریان زندگی در ملاحظه این فضا قرار دارد.
۴. بالا خانه : در طبقه فوقانی و با دو دسترسی از داخل و خارج خانه که اختصاص به سکونت میهمانان برای مدت طولانی دارد .
۵. نارنجستان : گودال باغچه ای با حوض و درختان نارنج که اتاق ورزش و خانه خدمتکار و سایر فضاهای سرویس دهی پیرامون آن شکل گرفته است .
۶. حیاط اصلی : همراه با استخری بزرگ و فضای نشیمن رو به مجموعه باغ قدیمی مجموعه دارد و از محرمیت نسبت به پیرامون خود برخوردار است.